miércoles, 19 de agosto de 2009

Do you have a signature cocktail ?...Quel est votre cocktail fétiche ?

Last saturday, I was lazily enjoying the evening in Granada, on a café terrace, with Monchéri sipping granizados (I am not too sure if the English word is sherbet - it's a kind of sherbet not entirely crystallized so please correct me if I'm using the wrong term). I had a red grapefruit one, Monchéri had a lemon one. We loved it so much that we ordered another one to share, watermelon and whisky. It was the very first time that I fell in love with granizados, I usually find them too sweet for my taste. Back home, I started to make some and now I'm completely addicted ! The making is so simple and cheap and the result so refreshing.

Samedi dernier, avec Monchéri, nous avons passé une fin de journée très agréable, à la terrasse d'un café pour siroter des granizados (granités), pamplemousse pour moi et citron pour Monchéri. D'habitude, je trouve toujours les granités un peu trop sucrés à mon goût mais là, pour la première fois, j'étais complètement séduite. Du coup, après avoir goulûment terminé le premier, nous en avons commandé un deuxième au melon et whisky. De retour à la maison, je me suis mise avec enthousiasme à la granité-mania et là je peux vous dire que je suis devenue complètement addict. La préparation est tellement simple, économique et le résultat hyper rafraîchissant !


I made this one with pink grapefruit, pineapple juice and lemon. For the pink sugar, I mixed some sugar with raspberry juice. I guess you could use beetroot too.

This is what you need for 2 persons :

1 pink grapefruit
1 lime
10 cl grapefruit juice (I used pineapple juice)
50g of sugar
2 cl of rhum (1 tsp)

Peel the grapefruit and remove the white skin. Cut it in quarters and put it in a blender with the lime juice.
Add the sugar, rhum and grapefruit juice. Blend it then pour the mixture in a flat pan or tray in the freezer for 4 hours. Every hour, take the pan out and mix the preparation to prevent it from cristallyzing. Serve in tall glasses.

The fantastic thing is that you can make any kind of sherbet, lemon and basil, tomato, raspberry, cucumber, cider...well the list is endless. It's not exactly a cocktail but it makes a very nice welcome drink, especially for summer parties. I think next time I'll try pink grapefruit with pink champagne and pomegranate.

So do you have a signature cocktail ? Would you mind to share ?

Ce granité est au pamplemousse rose et jus d'ananas.

Voici la recette pour deux personnes

Ingrédients pour 2 personnes

1 pamplemousse rose
1 citron vert
10 cl de jus de pamplemousse (j'ai utilisé du jus d'ananas pour changer)
50g de sucre fin
2cl de rhum

Peler le pamplemousse et retirer les peaux blanches. Couper en quartiers et les mettre dans un mixer avec le jus de citron vert.
Ajouter le sucre fin, le rhum et le jus de pamplemousse. Mixer le tout et verser la préparation dans un récipent au congélateur. De préférence, utiliser un plat rectangulaire pour mieux gratter le granité. Laisser au congélateur pendant 4 heures et mélanger toutes les heures avec une fourchette pour éviter que la préparation ne se cristallise. Servir dans des flûtes.

Ce qui est formidable est que vous pouvez adapter la recette à des agrumes, des fruits rouges, des légumes, citron et basilic, tomate, framboise, concombre, cidre etc...Ce n'est pas exactement un cocktail mais c'est une jolie manière d'accueillir des invités, surtout en été.
La prochaine fois, je ferai un granité de pamplemousse rose, champagne rosé et grenade.

Et vous, quel est votre cockail fétiche ?

7 comentarios:

  1. Oh my goodness...this looks incredible! I bet it goes down so smoothly and hits you before you know it!

    I'm a champagne kinda gal, but sometimes, I do add pomegranate juice to it! Not very creative, I know.

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  2. Je pense que ta recette de granité va devenir mon cocktail du moment

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  3. Bonjour madame!
    J'ai remarqué que vous êtes française! Moi, je suis prof de français! C'est moi, Anita de Castles Crowns and Cottages....Je suis ravie de vous avoir trouvée! Votre petit ami ou mari...je ne sais pas....il fait la cuisine et surtout le riz? Paella? Super!

    Amitiés, Anita

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  4. I really am a wine girl. I rarely drink anything else. Oh, but this cocktail is gorgeous. I would have several just so I could keep looking at it!
    Catherine

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  5. It looks fabulously refreshing though I don't generally imbibe.

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  6. What a perfect summer drink! My favorite summer drink is Vodka Greyhounds: vodka & grapefruit juice...delish! My second favorite is Cape Cods...
    http://olivascreativequest.blogspot.com/2009/02/vodka-greyhound.html

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